Adem Jashari – Dua Marketplace
English
  • English
  • shqip
English
  • English
  • shqip
Adem Jashari
  • SKU:
  • Availability: in stock Many in stock Out of stock You can purchase this product but it's out of stock

Adem Jashari

€40.00
DESCRIPTION

In this printed artwork by Saranda Xhemajli, you can see one of the best portraits of our national hero, Adem Jashari. As you know, Adem Jashari was one of the founders of the UÇK.

Beginning in 1991, Jashari participated in attacks against the Serbian police before travelling to Albania to receive military training.

Arrested in 1993, he was released at the behest of the Albanian Army and later returned to Kosovo, where he continued launching attacks against the Yugoslav establishment.

In July 1997, he was convicted of terrorism in absentia by a Yugoslav court.

After several unsuccessful attempts to capture or kill him, Serbian police launched an attack against Jashari's home in Prekaz in March 1998.

The battle that followed resulted in the deaths of 57 members of Jashari's family, including that of Jashari, his wife, brother, and son.

_______________________________

Në këtë vepër arti të shtypur nga Saranda Xhemajli mund të shihni një nga portretet më të mira të heroit tonë kombëtar, Adem Jashari.

Siç e dini, Adem Jashari ishte një nga themeluesit e UÇK, ushtrisë që luftoi për lirinë e Kosovës.

Duke filluar nga viti 1991, Jashari mori pjesë në sulme kundër policisë serbe përpara se të udhëtonte në Shqipëri për të marrë trajnim ushtarak.

I arrestuar në vitin 1993, ai u la i lirë me urdhër të Ushtrisë Shqiptare dhe më vonë u kthye në Kosovë, ku vazhdoi të niste sulmet kundër institucionit Jugosllav.

Në korrik 1997, ai u dënua për terrorizëm në mungesë nga një gjykatë Jugosllave. Pas disa përpjekjeve të pasuksesshme për ta kapur ose vrarë atë, policia serbe filloi një sulm kundër shtëpisë së Jasharit në Prekaz në Mars 1998. Beteja që pasoi rezultoi në vdekjen e 57 anëtarëve të familjes së Jasharit, përfshirë atë të Jasharit, gruas së tij, vëllait dhe djalit.

Please login before sending a question, this way you will get notified through email when the seller has replied.

RELATED PRODUCTS

BACK TO TOP