Kultura dhe mikpritja shqiptare – dua marketplace
shqip
  • English
  • shqip
shqip
  • English
  • shqip

Kultura dhe mikpritja shqiptare

nga Argjenda Selmani në February 10, 2021


Mikpritja është një nga elementët më të rëndësishëm të kulturës dhe jetës shoqërore shqiptare. Në përgjithësi, shqiptarët janë shumë mikpritës kulturës. Mikpritja është një zakon themelor i shoqërisë lokale dhe të shërbesh ushqim është pjesë integrale e pritjes së mysafirëve dhe vizitorëve.

'Bukë e krip e zemër'

Nëse ndodh që të vizitoni një shtëpi shqiptare, do të trajtoheni si një mbret. Ata do t'ju respektojnë duke ju ulur në krye të odës ose tryezës. Miku argëtohet me gjërat më të mira që mund të ketë. 'Bukë e krip e zemër ' është shprehja e preferuar e shqiptarëve. Kjo do të thotë që ata do të ndajnë gjithçka që kanë me mysafirin!
Zakonisht ofrohet raki në shtëpi, e cila është gjithashtu një pije tradicionale. Shqiptarët e kanë zakon të shtrëngojnë duart me njëri-tjetrin kur takohen dhe në shumicën e rasteve puthen në faqe, përgjithësisht katër herë.

Si të komunikojmë me shqiptarët?

Shqiptarët janë kryesisht një popull tepër komunikues. Atyre u pëlqen të flasin dhe të shoqërohen. Shqiptarët gjithashtu komunikojnë përmes gjuhës së trupit. Dihet që kur pëllëmba e dorës vendoset në gjoks shpreh mirënjohje. Dhe një goditje e lehtë në shpatull do të thotë 'fat të mbarë'. Në ditët e sotme, rinia shqiptare në përgjithësi është njohëse e gjuhëve të huaja, kryesisht anglisht. Por edhe gjuha gjermane pasi një pjesë e madhe e të rinjve jeton në vendet gjermanofolëse.

Përveç mikpritjes, besa është një virtyt tjetër shumë i rëndësishëm i shqiptarëve. Besa, ose kulti i fjalës së dhënë, lidhet në burim me mitin biblik të thënies "Në fillim ishte fjala". Para se të shkruhej, kontrata, njeriu, bota ishte vetë fjala. Ky kult madhështor, i cili në popujt e Evropës Perëndimore mori gradualisht karakterin e një oguri fetar kishtar, ruajti gjuhën burimore për shqiptarët.
Lini një koment
Kthehu në fillim