Saranda Xhemajli - Kush është ajo dhe si përfundoi arti i saj në dua M – Dua Marketplace
shqip
  • English
  • shqip
shqip
  • English
  • shqip

Saranda Xhemajli - Kush është ajo dhe si përfundoi arti i saj në dua MarketPlace!

nga dua Marketplace në February 10, 2021

Saranda Xhemajli është vajza prapa pikturave të mrekullueshme në dua Marketplace. Por kush është ajo saktësisht dhe si u pengua në dua Marketplace? Pikturat e saj janë kryesisht me motive tradicionale dhe kulturore.

 

Kush është Saranda?

Saranda Xhemajli lindi në Vitia, një qytet i vogël i vendosur në pjesën juglindore të Kosovës, në kufi me Maqedoninë. Ajo mbaroi shkollën e mesme për Matematikë dhe Informatikë në vendlindjen e saj. Pasi u diplomua, ajo studioi në Akademinë e Arteve të Bukura në Universitetin e Prishtinës.

 

Kur ajo filloi të pikturonte dhe çfarë e frymëzon atë?

Kur e bëmë këtë pyetje ajo u përgjigj: “Unë gjithmonë e kam dashur artin, por kur fillova studimet u përqendrova gjithnjë e më shumë në të. Këtu mendoj se filloi pasioni im për pikturën. 

Kur nuk pikturoj ndjehem më pak në kontakt me veten time dhe pikturoj sepse e ndiej se është një domosdoshmëri për mua. Frymëzimi është më shumë motivim se gjithçka tjetër. Ajo që dua të krijoj, lëviz, shpik, zhvilloj, vëzhgoj, mendoj, konsideroj dhe zgjedh për vete janë zakonisht gjëra që mendoj se do të jem në gjendje t'i pikturoj.

Nuk ka përvojë ose ngjarje të shkëlqyera frymëzuese që më shtyn të pikturoj. Nevoja ime për pikturë është ajo që më bën të pikturoj. Nevoja për të ngritur furçat e pikturës në kanavacë, shtytja për të krijuar është e njëjtë me frymëmarrjen për njerëzit. "

Si erdhi ajo në dua Marketplace? 

Ajo vepra arti ra në sy të ekipit tonë dua të Tregut. Projekti "Nga shqipja në shqip" frymëzoi duanë për të tregtuar kryesisht artin shqiptar, librat etj. Meqenëse veprat e saj artistike janë unike dhe janë krijuar pasi ata vendosën të bëjnë një bashkëpunim, tani njerëzit kanë qasje në veprat e saj artistike. 

 

Kur Arti është më shumë se një rrugë karriere

Saranda na foli me pasion për artin e saj. Kjo është ajo që tha ajo kur e pyetëm nëse e konsideron të bësh art si një punë: “Arti është jeta ime sepse pasqyron mënyrën se si unë e perceptoj botën dhe të gjitha gjërat që ndikojnë në mënyrën time. Pikturat e mia kanë një kuptim të shkëlqyeshëm personal për mua, prandaj nuk e konsideroj si punë. Ato përfaqësojnë fuqinë e grave dhe më shumë dhe unë i shpreh të gjitha këto në një mënyrë figurative, duke eksploruar me ngjyra, teknika dhe linja të ndryshme. 

Tani për tani ajo është me të vërtetë e përqendruar në bashkimin e kulturës sonë në art. Saranda ka shumë ide dhe gjëra në kokën e saj. Ajo po përpiqet të krijojë ide të reja që tani janë ende në proces. Koleksioni i saj i pakompletuar së fundmi është ai i "vajzave shqiptare" që përfshin kostume tradicionale të vendeve të ndryshme në vendin tonë.

 

A ka ajo ndonjë plan për të ardhmen?

Ajo thotë jo, por është e bindur se mënyra më e mirë e planifikimit për të ardhmen është të përfitosh sa më shumë nga e tashmja.

Lini një koment
Kthehu në fillim