Shote Galica - Gjithçka që duhet të dini për këtë heroinë – dua marketplace
shqip
  • English
  • shqip
shqip
  • English
  • shqip

Shote Galica - Gjithçka që duhet të dini për këtë heroinë

nga Argjenda Selmani në February 08, 2021

 

Kush mendon se pasi të gjitha gratë shqiptare me fëmijë të qëndronin në shtëpi duhet të mendojnë përsëri! Sot do të flasim për heroinën shqiptare të njohur si Shote Galica!

A e dini që Shote Galica nuk është emri i saj i vërtetë?

Ka rëndësi të thuhet se edhe pse të gjithë e njohin atë si Shote Galica, emri i saj i vërtetë është Qerime Radisheva. Shote (1895) u rrit në rajonin e Drenicës. Ajo ishte thjesht një adoleshente kur Shqipëria u bë e pavarur. Drenica, pas disa vitesh, u fut nën sundimin serb, atëherë quhej zyrtarisht Mbretëria e Jugosllavisë. Qerimeja u martua me Azemin kur ishte vetëm njëzet vjeç. Të dy ishin pjesë e një grupi të madh ushtarësh që u rezistonin pushtuesve të rinj. Qëllimi i tyre ishte të bëheshin pjesë e Shqipërisë!

Ajo u takua me Azemin në Oda

Shota nga Radisheva ishte motra e vetme e gjashtë vëllezërve. Babai i saj Halili, nuk e ndau për asnjë çast nga djemtë e tij. Ai e mori me vete në asamble me burra, ku ajo pati fatin të shihte me sytë e saj heronjtë e kohës si: Isa Boletini, Shaqir Smaka, Kamer Loshi, Nak Berisha, Azem Bejta, Mehmet Deliu, Shak dhe Ramadan Radisheva, Halit Bajrami, Xhemë Tërnavin, Fazli Baranin, Emin Latin - Meha, Shaban Mikushnica, Bajram Zenë Meha.

Pastaj ata u bënë të pandashëm ...

Përmes atyre mbledhjeve në asamble, Shota takoi Azem Galicën, me të cilin u martua në vitin 1915. Në vend të fustanit të nusërisë, ajo veshi rroba burrash, vuri një armë në krah në vend të pajës dhe u bë një nuse mali. Që nga ai moment, Shota nuk u nda më nga Azemi dhe shokët e tij. Dhoma e saj e nuseve u bë Cicavica, stolitë e saj ishin gjerdanet me plumba rreth belit. Kjo ishte Shota - gruaja shqiptare, e cila nuk u lodh kurrë dhe nuk u hamend para jetës së vështirë të malit, as para zjarrit të barutit, as para rënies dhe plagosjes së luftëtarëve të lirisë, as para masakrave të kryera nga xhandarët serbë mbi popullsinë shqiptare. Përkundrazi, morali dhe forca e saj ishin gjithnjë e më të vetëdijshëm se liria e vendit nuk mund të arrihet pa u djegur në flakët e luftës! E tillë ishte Shota dhe si e tillë ajo vazhdoi këto rrugë pa luhatje, edhe pas vdekjes së burrit të saj dhe partnerit të jetës Azem Galica.

Pasi i vdiq burri, Shote zuri vendin e tij si komandant i grupit gueril. Dihet që Shote Galica dikur kapi një komandant ushtarak serb dhe një numër ushtarësh në Chikatova (Drenicë).

Ashtu si Shote, shumë njerëz që kanë lindur nën sundimin serb, ishin pa lirinë individuale. Shote e përdori këtë gjë si lëndë djegëse për të luftuar për atë që besonte. Sidoqoftë, ajo gjithashtu gjeti ekuilibrin në jetë midis të pasurit një familje, një marrëdhënie të mrekullueshme me burrin e saj dhe aftësisë për të luftuar për atë në të cilën ajo besonte.


8 komente
nga iraqosevolols në September 04, 2021

http://slkjfdf.net/ – Evazotuo Inanawoy wyo.wdlp.marketplace.dua.com.vcs.wo http://slkjfdf.net/

nga ayixedu në September 04, 2021

http://slkjfdf.net/ – Adeyibuoc Ifoxon jse.wqxw.marketplace.dua.com.qfr.zx http://slkjfdf.net/

nga iyjohosasa në September 04, 2021

http://slkjfdf.net/ – Opuudewa Azsagazo gsn.npkb.marketplace.dua.com.jhm.pb http://slkjfdf.net/

nga oyidiviyalrud në September 04, 2021

http://slkjfdf.net/ – Uzeyak Okerekun ioa.zjqu.marketplace.dua.com.ujh.sl http://slkjfdf.net/

nga enifetifue në September 04, 2021

http://slkjfdf.net/ – Omaney Eguxajujo aut.wqdf.marketplace.dua.com.eko.xl http://slkjfdf.net/

nga cezidapuf në September 04, 2021

http://slkjfdf.net/ – Imoquyoxi Ijogiqj wtu.eeqn.marketplace.dua.com.pcu.xl http://slkjfdf.net/

nga icemilivoy në August 28, 2021

Oohitie Agakihe bhi.ykjk.marketplace.dua.com.tcl.yt http://slkjfdf.net/

nga ayekiki në August 28, 2021

Imgoukjuf Iwgujetev lqk.jaaq.marketplace.dua.com.pkc.ui http://slkjfdf.net/

Lini një koment
Kthehu në fillim