Shumëllojshmëria e valleve popullore shqiptare - Këtu keni gjithçka që – Dua Marketplace
shqip
  • English
  • shqip
shqip
  • English
  • shqip

Shumëllojshmëria e valleve popullore shqiptare - Këtu keni gjithçka që duhet të dini

nga dua Marketplace në January 22, 2021

Në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni të Veriut dhe Mal të Zi, secili rajon ka kostumin e vet tradicional dhe vallëzimin e veçantë popullor, një larmi e madhe e të cilave mund të shihet në çdo martesë shqiptare ose festë të ngjashme.

Vallet shpesh emërtohen nga rajoni që kanë prejardhje. Forma më e zakonshme është Valle, por gjithashtu përdoret edhe fjala Vallja. Për shembull, Vallja e Kukesit, Vallja e Rugoves, Vallja e Tropojes, etj.

Mund të themi se veriu përfshin disa nga vallëzimet më të bukura dhe teknikisht më sfiduese, të cilat karakterizohen kryesisht nga shfaqje trimërie dhe force.

 

Rreth 5000 vallëzime të regjistruara

Disa valle popullore, me origjinë nga një rajon i Shqipërisë ose Kosovës janë bërë të njohura në të gjithë komunitetet shqiptare.

Vallja e Kuksit, me origjinë nga rajoni i Kukësit në veri është bërë popullore si një vallëzim dasme i përhapur në të gjithë Shqipërinë, ndërsa Pogonishte nga jugu ka bërë rrugën e saj deri në pjesët veriore gjithashtu.

Këto janë zhvillime të fundit dhe natyrisht, shoqëria moderne me transport dhe komunikim modern përmes radios dhe televizionit e ka bërë të mundur këtë shkëmbim kulture në një mënyrë më të shpejtë.

Nga ana tjetër, shkëmbimet midis rajoneve të ndryshme gjithashtu kanë pasur ndikimin e tyre. Ndërveprimet midis shqiptarëve të rajoneve të ndryshme ndodhin ende dhe janë provë e evolucionit të valleve popullore brenda traditës së valleve popullore shqiptare dhe folklorit në përgjithësi.

Gjatë periudhës së pas Luftës së Dytë Botërore janë bërë shumë kërkime mbi vallëzimet popullore në Republikën e Shqipërisë me disa ekspedita për punën në terren edhe në Kosovë.

Kjo ka rezultuar në përshkrimin e rreth 5000 vallëzimeve dhe një numri të vogël të vallëzimeve nga Mali i Zi dhe Maqedonia. Për fat të mirë, këto vallëzime u regjistruan në film dhe bënë të mundur krijimin e përshkrimeve në notat Laban, si dhe në përshkrimin hap pas hapi të masave të muzikës ose këngëve të përfshira.

Ekzistojnë dy grupe të vallëzimeve popullore

Në përgjithësi, vallëzimet popullore mund të ndahen në dy grupe: vallëzimet Urbane dhe Rurale. Vallet e qytetit nga Tirana, Elbasani, Berati dhe qytete të tjera janë shumë të ndryshme për nga karakteri dhe stili sesa ato të zonave rurale përreth këtyre qyteteve. Ky është rasti edhe me muzikën popullore.

Stili urban u zhvillua ndryshe në rajonet rurale, të cilat shpreheshin me kostume, muzikë, këngë dhe valle të ndryshme. Ky stil urban kishte reflektimet e tij edhe në fshatrat fqinjë, por jo një ndikim të përgjithshëm në fshat.

Ndarja etnike e gegëve dhe toskëve ilustrohet mirë nga ndryshimi në vallëzime dhe kostume, por edhe në muzikën shoqëruese të vallëzimeve. Muzika në vallet e gegëve shoqërohet shpesh ose me zurla dhe tapan (Surle dhe Lodra në shqip), def ose daire ose orkestër me ciftelija, sharkija dhe fyella.

Çiftelija është unike për muzikën veriore shqiptare. Vallet jugore toske shoqërohen zakonisht nga një "sazet", një orkestër me def, violinë, klarinetë, llauto dhe fiz-harmonikë. Vallëzimet e Shqipërisë qendrore, sidomos vallëzimet urbane shoqërohen nga orkestra që kombinojnë instrumentet e veriut dhe rajoneve të jugut.

Klarineta shpesh është duke udhëhequr këtu, por mund të shoqërohet me një tupan (Lodra) ose def. Në rajonin e Myzeqës, një variant më i vogël për surla është gjithashtu në përdorim. Nuk ka nevojë të thuhet se në këto ditë tastierat elektrike kanë zëvendësuar instrumentet si gajdet dhe instrumente të tjerë tradicionalë.

7 komente
nga iyerusauq në January 31, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin Online abi.fwtl.marketplace.dua.com.uhd.lh http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

nga erihifeadibel në January 31, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin Online Amoxicillin own.febm.marketplace.dua.com.pst.ir http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

nga Adonis Ejupi në January 27, 2021

Pershendetje Dua-Team, un jam Adonis Ejupi, Key Account Manager i kompanis “The Conext” ne gjermani. Ne jemi nje kompani, qe mirremi me etablimin e Produkteve shqiptare ne tregjet e duhura ne gjermani dhe ne Austri, permjet rrjeteve ne retail dhe online. Onlineshopi dhe produktet e juaj me ka pelqy shum dhe kemi interes per nje bashkpunim. Nese edhe ju jeni te interesuar, me kontaktoni ne kete Numer ne WhatsApp: +49 152 22 547831

Ju pershendes nga Berlini

nga ikuuhikro në January 26, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500 Mg Amoxil tsx.lkze.marketplace.dua.com.hyk.sz http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

nga oqogizew në January 26, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg wzo.ccdn.marketplace.dua.com.cdv.ds http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

nga ibehodezina në January 26, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin No Prescription Amoxicillin 500mg Capsules hkl.taym.marketplace.dua.com.obl.ca http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

nga itaahoyaretme në January 26, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxil plk.lxil.marketplace.dua.com.snz.gc http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Lini një koment
Kthehu në fillim